Kereső Használata

1. Keresés beviteli mezővel
Az első elem a Kereső oldalon a beviteli mező. Itt kereshetsz városra, címszóra, névre, illetve kategóriára is.
A keresés városra/pontos címre kivételével, bármely megadott keresés nem jelenti azt, hogy az általad keresett hely a találati lista első helyén fog megjelenni, mert az összes olyan helyet be fogja adni a kereső algoritmus, amelyeknek a leírásában, nevében, vagy címszavai közt szerepel az általad megadott kifejezés. Ezeket a találatokat minden esetben véletlenszerű sorrendben fogja megjeleníteni a kereső algoritmus.
1.1 Keresés városra/pontos címre Amennyiben beírsz egy címet, ami lehet akár városnév, akár egy pontosan meghatározott cím (város, utca, házszám), a kereső jobb oldalán meg fog jelenni egy kör alakú státuszjelző szimbólum, kérlek várd meg amíg ez a szimbólum eltűnik, majd a megjelenő listából válaszd ki a térkép ikonnal jelölt találatot, amelyik megfelel a keresésednek. A „Keresés” gombot nem kell megnyomnod helyalapú keresés esetében, ugyanis a találatra való kattintással a keresés eredményhalmaza azonnal frissülni fog, és rögtön megjelennek a találatok közelségi sorrend szerint. A keresésed pontosíthatod km-es körzet megadásával (lásd: 3. pont) A keresés légvonalbeli távolságot mér! Lásd:
1.2 Keresés címszóra A feltöltött helyek kezelőinek lehetőségük van úgynevezett „címszavakat” megadni, ezek arra szolgálnak, hogy a keresést megkönnyítsék. Pl. ha egy hely beállított egy „kutya” nevű címszót, akkor amennyiben te beírod a „kutya” szót, és a „Keresés” gombra nyomsz, ez a hely meg fog jelenni a találati listában.
1.3 Keresés névben/leírásban Amennyiben egy helynek a nevét tudod csak, abban az esetben megadhatod akár azt is a kereső mezőben, majd a „Keresés” gombra nyomás után a találati lista le fog szűkülni az olyan helyekre, amelyeknél a megadott keresési érték megtalálható az adott helyek nevében/leírásában.
1.4 Keresés kategóriára Amennyiben egy kategóriára szeretnél kimondottan keresni, abban az esetben nem muszáj a Kategória gombot használni, hanem elég beírni a Keresés beviteli mezőbe a kategória nevét (pl. Bankautomata), majd a „Keresés” gomb megnyomása után a találati lista frissülni fog a megadott kategória szerinti találatokkal.
2. Gombok
2.1 Főkategória kiválasztása
Összesen 5 db színes főkategória választó gomb közül lehet választani, ezek: Összes, Hely, Esemény, Közintézmény, Közösségi. Annak függvényében, hogy melyik gomb aktív (alapértelmezett állapotban az „Összes”) fog a helyek szűrése végbemenni. Például, ha a „Hely” gomb aktív, akkor nem fognak megjelenni sem templomok, sem kormányhivatalok/iskolák. Ellenben, ha a „Közösségi” gombot aktiváljuk, akkor viszont csak a közösségi főkategória alá tartozó kategóriákban lévő feltöltések jelenhetnek meg.
Amennyiben kíváncsi vagy, hogy melyik kategóriák tartoznak bele ezekbe a főkategóriákba, azt a Kategóriakereső aloldalon tudod megnézni: https://mapptic.com/kategoria-kereso/
2.2 Visszaállítás gomb
A „Visszaállítás” gomb segítségével vissza tudod állítani az összes előzőlegesen beállított szűrőparamétert az alaphelyzetbe, ennek az a haszna, hogy nem kell őket egyesével visszaállítanod, hanem gyorsan, egy gombnyomásra visszatérhetsz a kezdőponthoz, és új keresést indíthatsz!
2.3 Szűrőgombok
A főkategória választó gombok alatt az úgynevezett „szűrőgombok” találhatóak, ezek a következők: Közelemben, Megye, Város, Kategória, Másodlagos Kategóriák, Szolgáltatások, Nyitva, Legtöbbet Megtekintett, Legújabb, Ajánlott, Értékelés, Kupon.
 • Közelemben: Kilistázza a jelenlegi GPS koordinátáid (telefon esetében GPS koordináták, asztali számítógép esetében IP cím alapján, ami viszont eltérhet a pontos GPS koordinátáidtól) alapján megjeleníthető helyeket, közelségük szerint. A keresés légvonalbeli távolságot mér!
 • Megye: Kiválaszthatsz egy, vagy több megyét Magyarország megyéi közül, ez alapján fogja a szűrést elvégezni a keresőfelület.
 • Város: Abban az esetben választható, ha már előtte választottál Megye szűrőt, ugyanazon az elven működik, mint a Megye szűrő: egy, vagy több várost kiválaszthatsz, amik az előzőleg kiválasztott megyébe/megyékbe tartoznak, és ez alapján fog a felületen a szűrés megtörténni.
 • Kategória: Egy, vagy több kategóriát ki tudsz választani, ami alapján a szűrés végbemegy. Csak azok a kategóriák fognak megjelenni, amik az 2.1 pontban kiválasztott főkategóriába tartoznak! A teljes kategória listát itt érheted el: https://mapptic.com/kategoria-kereso/
 • Másodlagos Kategóriák: Másodlagos kategória abban az esetben választható, amennyiben előzőlegesen már legalább egy Kategória kiválasztásra került a Kategória szűrőben. A Másodlagos Kategóriák a Kategóriákra épülnek. Ezek tovább bontanak egy Kategóriát, mint például: a Masszázs kategória esetében ilyen lehet a „Thai masszázs”. Egyszerre több Másodlagos Kategória is kiválasztásra kerülhet.
 • Szolgáltatások: Szolgáltatást abban az esetben lehet kiválasztani, ha előzőleg legalább egy Kategória már kiválasztásra került. Szolgáltatás lehet például Wi-Fi, Mozgáskorlátozott Mosdó, stb.
 • Nyitva: A gomb megnyomása után csak a jelenleg nyitva tartó helyek kerülnek listázásra (azok sem fognak megjelenni, ahol a tulajdonos nem állított be nyitvatartási órákat).
 • Legtöbbet Megtekintett: A helyeket megtekintési számuk szerint fogja a rendszer csökkenő sorrendben megjeleníteni.
 • Legújabb: A helyeket létrehozásuk (az oldalra való feltöltésük) időpontja szerint fogja rendszer csökkenő sorrendben megjeleníteni.
 • Ajánlott: Az oldalon kiemelésre került helyek szerint fogja a helyeket a rendszer sorrendbe állítani.
 • Kupon: Olyan helyek fognak csak megjelenni, ahol aktív, jelenleg is felhasználható kupon van a helyhez csatolva.
3. Távolság szerinti keresés (km szűrő)
A km szűrő 2 esetben alkalmazható: 1. Amennyiben előzőlegesen megadtál egy címet a Keresés beviteli mezőben (lásd: 1.1-es pont) 2. Amennyiben előzőlegesen rákattintottál a „Közelemben” gombra (lásd: 2.3-as pont, „Közelemben”)
Amennyiben a fentebb felsorolt 2 feltétel egyike teljesül, lehetőséged van használni a km szűrő csúszkát, ezt egyszerűen a fehér színű karikára kattintva, majd annak mozgatásával használhatod. A kereső algoritmus a megadott km távolság szerint fogja maximalizálni a találati listában szereplő helyek tőled (vagy a megadott helytől) való maximum távolságát.
4. Térképes nézet
A térképes nézet csak asztali számítógépes nézetben érhető el!
A gombok melletti jobb szélső sarokban található térkép kapcsoló használatával tudod a Térképes nézetet aktiválni, vagy deaktiválni. Aktív állapotban a találati lista a térkép bal oldalára fog kerülni, és a térkép a találati lista mögött fog megjelenni. Amennyiben az egeret ráviszed egy megjelenített találatra, a térképen kiemelve láthatod, hogy hol helyezkedik el az adott hely. A térképes ikonokra kattintva megtekintheted a részletes adatokat az adott helyről.
A térkép jobb oldalán található „Keresés a térkép mozgatásával” gomb bekapcsolása után a találati lista a térkép aktuális helyzete szerint fog frissülni, azaz ahová húzod a térképet, az abban a körzetben/területen elhelyezkedő helyek fognak megjelenni rajta, figyelembe véve az előzőleg beállított szűrési paramétereket (pl. ha előzőleg beállítottál egy kategória szűrést (pl. Bankautomata), akkor a térképen már csak az annak a kategóriának (pl. Bankautomata) megfelelő helyek fognak megjelenni).
5. Keresési sorrend
A keresésnél ügyelned kell arra, hogy egyes szűrők felülírják egymást. Például, amennyiben beírsz egy név alapú keresést a „Sarki bolt” szóra, majd rákattintasz a „Közelemben” gombra, akkor a név alapú szűrési feltételed törlődni fog, és minden bármely közelben lévő helyet fog a rendszer kiadni, nem pedig a közelben lévő helyeket, amelyeknek a neve „Sarki bolt”.
Amennyiben a közeledben lévő helyeket szeretnéd listázni, amelyeknek a neve megegyezik az általad megadott „Sarki bolt” kifejezéssel, abban az esetben először nyomd meg a Közelemben gombot, majd azt követően írd be a keresési paramétert, és kattints a „Keresés” gombra.
A szűrő gombok (lásd: 2-es pont) MINDIG felülírják a kereső beviteli mezőben (lásd: 1-es pont) megadott keresési paraméter(eke)t!
A sorrend, amennyiben szűrő gombokat, és kereső beviteli mezőt is szeretnénk alkalmazni tehát a következő:
1. Kereső gombok beállítása. (Pl. Közelemben, Nyitva)
2. Kereső beviteli mezőbe érték megadása. (Pl. Címszó)